Вибираємо термос: конструкція, види і практичні поради




Основна конструктивна деталь термосу - колба з двома стінками, спаяними у горлечка, простір між якими позбавлений повітря. Штучно створений вакуум знижує теплопровідність і конвективні втрати. 


Трохи фізики: у звичайному середовищі кожне тіло здатне проводити теплоту від більш нагрітої частини до менш нагрітої за допомогою хаотичного руху атомів і молекул. Цим пояснюється той факт, що налитий в чашку і залишений на столі окріп, швидко остигає. У термосі ж завдяки наявності вакуумного відсіку така можливість відсутня. Оскільки вакуум позбавлений молекул повітря, які б вирівнювали різницю температур всередині і зовні, вміст надовго зберігає початкову температуру. А якщо стінки покриті додатковим теплоізоляційним шаром, теплопровідність стає ще нижча.  


Отже, гаряче залишається гарячим, а холодне холодним, але як довго? Про це розповість температурний режим термоса, зазначений виробником. Так, Zojirushi гарантує утримання температури на рівні 95℃ протягом 6 годин і до 45℃ надалі протягом доби. Ефективність збереження холоду при початковій температурі напою 4℃ становить 6 годин і надалі зберігається приблизно на тому ж рівні. Наведені показники характерні і для термопосуду GSI, Thermos, Laken, Stanley. 



Чим більший об'єм термоса і чим повніше він заповнений, тим довше тримається початкова температура. 


Колба може бути виготовлена з харчової нержавіючої сталі або скла. Перша - міцна і зносостійка, не містить шкідливих для здоров'я домішок і не боїться ударів, при цьому може вбирати запах напою. Виробники не рекомендують зберігати в термосі зі сталевою колбою кисломолочні продукти, соки та інші напої з яскраво вираженим ароматом. Згодом позбавиться від запаху буде складно. Скляна колба позбавлена цього недоліку. Скло абсолютно гіпоалергенне, не має запаху, відмінно утримує тепло, не змінює смак і аромат напою і легко миється. Але через його крихкість говорити про зносостійкість скляного термоса складно: впавши з висоти всього 0,5 метра колба розіб'ється. Тому такі термоси рекомендують використовувати в домашніх умовах, наприклад, для заварювання трав'яного настою або приготування йогурту. 



Створення термоса Zojirushi з витонченими сталевими стінками високої міцності і вакуумним зазором 1 мм замість 2 мм як у більшості конкурентів, вивели компанію на новий рівень якості продукції.  


Термос закривається пробкою і кришкою, яка часто грає роль горнятка або тарілки. Від їхньої якості і щільності прилягання до колби залежить герметичність всієї конструкції, адже 40% тепла втрачається саме через шийку. Кращу герметичність створює пробка, яка закручується на 3-4 обороту. Такий варіант запобігає розливу напою і довго зберігає початкову температуру. Часом виробник встановлює кнопку, натискання на яку призводить до автоматичного відкривання кришки. Це також практично і зручно.  



Види термосів


  1. Питний - найпоширеніший варіант, використовується для транспортування і зберігання рідини. Його просто впізнати по витягнутій формі, вузькому горлечку, компактності і низькій вазі. Об'єм варіюється від 500 мл до 2-3 літрів. 



  1. Харчовий - відрізняється максимально широкою горловиною, діаметр якої практично збігається з діаметром колби. Це зручно як для заповнення, так і для використання та миття. Харчові термоси можуть містити кілька окремих лотків для різних страв або ж мати цільну конструкцію. У будь-якому випадку, їх призначення - перенесення приготованих продуктів або морозива. 



Широка горловина харчового термоса сприяє великій тепловтраті. Тому поміщаючи їжу, розрахуйте її кількість таким чином, щоб з'їсти все за один раз. 

3. Термокружка - кружка з термоізоляційними стінками і вузьким дном для зручного розміщення в підстаканнику машини. Щільно прилегла кришка-поїлка і вбудована ручка дозволяють пити прямо на ходу. До речі, наявність ручки на термокружці зовсім не обов'язкова: її стінки не нагріваються, навіть якщо всередині окріп. 




Як вибрати термос?


Задайте собі кілька питань, відповіді на які і визначать ваш вибір.


  1. Як ви будете його використовувати? 


  • для домашніх потреб, як уже зазначалося, підберіть місткий термос зі скляною колбою; 

  • для поїздок, відряджень підійде невеликий термос на 0,75-1 л;

  • для кемпінгу візьміть термос на 1,5 - 2,5 л, вмісту якого вистачить на всю компанію;

  • для обіду на роботі - харчовий варіант з широкою шийкою;

  • для дитини - яскравий з аплікаціями улюблених героїв.



  1. Який об'єм вам знадобиться? 


Виходьте з розрахунку, що на дорослого чоловіка часто потрібно 700 мл рідини і 300 г їжі. Вибираючи варіант для одного, зупиніться на цих параметрах. Якщо ж ви плануєте, що термосом буде користуватися вся сім'я, візьміть виріб на 1,5 літра. Для ранкової кави в автомобілі обмежтеся термокружкою. 


Перевірити термос на брак дуже просто. Залийте всередину окріп і щільно закрийте кришку. Зачекайте кілька хвилин. Якщо стінки виробу нагріваються, термос бракований. Сміливо повертайте його в магазин і підшукайте щось інше.          

3. Чи важливі вам додаткові деталі, які підвищують комфорт користування термосом? 


У містких термосів на 2 і більше літрів може бути бічна стропа для зручного транспортування. Комплектація чохлом дозволить на довше вберегти корпус термосу від випадкових пошкоджень і подряпин, а додатковий пластиковий стаканчик до кришки дасть можливість пити напій двом людям одночасно. 


 
Leave a review  ↓
 
Nobody has left any reviews.