Який посуд стане в нагоді в поході?




Похідні будні давно перестали асоціюватися з позбавленнями і незручностями. Сучасне спорядження дозволяє комфортно влаштуватися на місці стоянки і насолоджуватися красою природи, не позбавляючи себе предметів першої необхідності. Всього кілька десятиліть тому для приготування туристичного перекусу в арсеналі туриста був лише казанок, дерев'яна ложка і дюралева миска. Сьогодні ж він може взяти з собою легкий і компактний набір посуду з каструлі, сковороди, миски, чашки і поєднаної в одному виробі вилки-ложки, і приготувати для себе і своїх товаришів повноцінний ситний обід. 


Кількість і асортимент туристичного посуду, який необхідно взяти з собою, залежить від запланованої активності. Так, в нетривалому поході стане в нагоді глибока тарілка і складна чашка, особливо якщо турист вирішив обмежити себе сублімованою їжею. У тривалих походах знадобиться повний комплект різноманітного посуду, який, щоб уникнути надмірного навантаження, можна розподілити між рюкзаками всіх учасників подорожі. В автотуризмі і кемпінгу питання про тяжкість спорядження відходить на другий план, тому прихильники комфорту беруть з собою побільше всіляких видів туристичного посуду і столового приладдя.


Фактори, що впливають на вибір посуду




  1. Кількість осіб: чим більше людей, тим більший об'єм і число посуду. Об'єм казанка вибирають з розрахунку 500 мл вмісту на людину.

  2. Запланований раціон в поході: для запарювання субліматів знадобиться лише чайник і ложка, а для варіння супу або каші з м'ясом - казанок з кришкою і ємності для змішування інгредієнтів. 

  3. Вага: у пішому туризмі, чим легше, тим краще.

  4. Тривалий термін служби, який багато в чому залежить від матеріалу виробництва посуду. 


Матеріал


У виробництві туристичного посуду використовують:


  1. Нержавіючу сталь. Їй притаманні міцність і довговічність, вона не боїться подряпин і механічних пошкоджень. Ці властивості в рази перевищують ті ж у алюмінієвого посуду, але у нержавійки є парочка вагомих мінусів - велика вага і локальна теплопровідність. Вони особливо значущі в пішому туризмі: хто захоче нести додатковий вантаж і задовольнятися підгорілим обідом?

  2. Алюміній. Низька вага і хороша теплопровідність працюють на популярність подібного роду виробів. Посуд з анодованого алюмінію міцний, зносостійкий і служить не один рік. У той же час, алюміній без анодування позбавлений переваг обробки, тому такі вироби бояться подряпин, а продукти, що містять кислоту, руйнують їх поверхню. 

  3. Титан - найбільш дорогий матеріал. Міцний, стійкий до механічних і хімічних впливів, стійкий до корозії, легкий. Ці характеристики повністю виправдовують високу ціну на титановий посуд. 

  4. Пластик. Пластиковий посуд дешевий, невибагливий у догляді, компактний і легкий, при цьому представлен в різних формах і кольорах. Мінус - не можна використовувати на вогні. До того ж, пластик вбирає запахи продуктів і довго їх зберігає.


Що зручніше: набір або посуд окремо?


Наступне питання, яке постає перед новачком: "як мені купити посуд: набором або окремо?”. Якщо важлива компактність, вибирайте набір. Він включає один або кілька казанків різного об'єму (від 1 до 4 літрів), які закриваються кришкою, яка поєднує в собі функції тарілки. У казанок за принципом матрьошки упаковані миски, горнятка, столові прилади для одного, двох або цілої групи туристів. Міцний, непромокальний чохол, що входить до складу комплекту, може служити ємністю для миття посуду або умивальником. Часто виробник удосконалює виріб додатковими функціональними опціями, наприклад:


  • отворами в кришці для зручного зливу води;

  • низьким центром ваги, що запобігає розлив вмісту;

  • складаною ручкою, яка фіксує набір під час транспортування;

  • антипригарним покриттям для смаження і т. д.




Багато хто воліє брати посуд окремо, пояснюючи це можливістю вибрати оптимальне поєднання виробів під певні умови. Скласти розрізнені чашки-миски в компактне ціле навряд чи вдасться, тому туристи вдаються до невеликих хитрощів, упаковуючи всередину посуду пальник, сірники, рушник, шкарпетки та інші дрібниці, рівномірно розподіляючи його по рюкзаку. 




 
Leave a review  ↓
 
Nobody has left any reviews.