Обід в поході: сублімовані продукти Їdlo




Сублімована їжа давно перейшла з розряду спеціалізованої в звичний побут туриста. Досить відзначити, що раніше сублімати призначалися лише для космонавтів на орбіті і професійних спортсменів, а сьогодні вільно продаються в туристичних магазинах і в інтернеті. Незважаючи на це, багато хто досі не знає, що таке сублімована їжа, в чому її особливості та переваги в туристичному житті. 


Основними перевагами сублімованої їжі в поході є:


  • тривале зберігання без додаткового обладнання, наприклад сумки-холодильника;

  • компактність і низька вага: похідний провіант займає мінімум місця в рюкзаку;

  • простота приготування: достатньо лише залити вміст окропом і почекати кілька хвилин;

  • висока поживна цінність: упаковка містить повноцінну порцію для дорослого чоловіка і може включати кашу з м'ясом, першу страву або енергетичний сніданок із зерновими, горіхами і сухофруктами.




Що таке сублімація?


Сублімація - спосіб консервування провізії шляхом видалення вологи зі свіжих компонентів. Вакуумна обробка дозволяє зменшити вагу і об'єм порції в 5-10 разів, при цьому зберігає смакові і поживні властивості. 


Сублімовані продукти, виробництва української компанії Їdlo, в процесі консервації проходять два етапи.


  1. Заморожування. Свіжі продукти або готову страву миттєво заморожують і поміщають у вакуумну камеру. 

  2. Сушіння. Вакуум забирає до 98% вологи з продуктів шляхом випаровування льоду.


Після цього продукт поміщають у вакуумну упаковку, яка запобігає контакту з повітрям і вологою навколишнього середовища. Так, вміст може зберігається роками в широкому діапазоні температур, не псується і не втрачає своїх поживних характеристик. 




Чи корисна сублімована їжа


Наукові дослідження довели користь субліматів. Справа в тому, що в процесі теплової обробки речовини, що входять до складу окремого продукту, змінюють свою структуру. Безумовно, приготована традиційним способом їжа розм'якшується, легше засвоюється, має смак і аромат, що сприяє кращому травленню. Поряд з цим губляться деякі корисні властивості компонентів. Наприклад, при варінні м'яса втрати білка становлять від 2 до 7%, обсмажування на сковороді знижує харчову цінність жирів. Жиророзчинні вітаміни А, D, E, К, а також вітаміни групи В добре зберігаються при тепловій обробці, чого не скажеш про вітамін С - він окислюється киснем, що міститься в повітрі, при варінні з відкритою кришкою або закладці продуктів в холодну воду. Тривале варіння овочів у великій кількості води призводить до втрати калію, натрію, заліза, міді, цинку - мікроелементів, які життєво необхідні організму людини.  


За рахунок сублімації продукти Їdlo зберігають 95% своїх корисних властивостей, а після приготування повністю повертають свій смак, аромат, зовнішній вигляд і консистенцію. Дієтологи стверджують, що сублімована їжа корисна, вона добре засвоюється, і що важливо після неї надовго залишається відчуття ситості. А якщо врахувати і той факт, що для приготування пакетика Їdlo використовуються тільки свіжі продукти високої якості, користь такого перекусу очевидна.